Good hair day, every day

blonde

Har under hela min uppväxt fått komplimanger för mitt blonda, fina och tjocka hår. När jag var yngre behövde jag inte underhålla det särskilt mycket; svallet var naturligt vågigt/snudd på lockigt bara jag borstade det en gång om dagen… Idag krävs det lite mer arbete. Min hårkvalité är långt ifrån dålig men nu för tiden behöver jag vårda barret på ett helt annat sätt. Visserligen kan jag låta bli att göra något ö.h.t. utan att det är en katastrof (tack och lov) men det är också p.g.a. att jag är snäll mot det, bl.a. genom att klippa topparna regelbundet hos världens bästa frisör! Ellinor som hon heter (@hairbyellinorlindstedt på Instagram) är nämligen väldigt mån om mitt hårsvall och hon vill oftast klippa mindre än vad jag vill, men hon gör mig aldrig besviken! Håret ser alltid riktigt fräscht ut efter klippning och hon har stenkoll på hur jag vill ha det. En bra frisör är A och O.

Som ni säkert förstår är tanken med det här inlägget att dela med mig av mina bästa hårtips. Utöver att klippa mig regelbundet har jag vissa duschrutiner, mestadels bra men även en dålig. Jag börjar med den dåliga. I stort sett tvättar jag håret varje dag vilket är väldigt dumt i många avseenden, men mitt hår har vant sig vid det och blir helt enkelt fett på ett dygn. Har försökt avvänja detta men det var (läs: är) inte helt lätt. Däremot, finns det en fördel med det, beroende på hur man ser det… Håret växer som ogräs! När jag dessutom brukar ta schampo två gånger (en gång för att håret ska bli rent, en andra gång för att tillföra näring) och genom att massera håret så pass ofta och mycket gör det att hårsäckarna blir väldigt glada – antar jag! De få dagar jag väljer att inte duscha brukar jag använda mig av ett torrschampo från Batiste med lite blond färg i. Magi.

En bättre vana är att jag använder en helt fantastisk hårolja efter varje dusch i handdukstorkat hår, närmare bestämt “Original Elixir” från/av Orofluido. Håret blir silkeslent utan att göra det fett oavsett mängd (men man bör förstås inte överdriva) och den doftar otroligt gott. Efter att jag fördelat oljan jämnt över håret (dock mindre kring hårbotten) borstar jag igenom det. Det ska tydligen inte vara bra att borsta när det är blött men jag är väldigt försiktig; börjar i topparna och arbetar mig uppåt för att slippa onödigt trassel. Hårborsten jag använder hemma är en piggsvinsborste från Kent Brushes – The World’s Finest Brushes. Dessvärre verkar det som att just den jag har inte längre finns att köpa men den lilla varianten ser ut att finnas. Det som gör denna till min absoluta favoritborste är kombinationen av borst från svinhår och nylon. Den är så skön, både att borsta med men också att hålla i då den är gjord av trä. Den rekommenderas starkt.

Om jag sover med blött hår? Ja. Jag har förstått att det är en mardröm för vissa morgonen därpå men lyckligtvis är det tvärtom för mig. Jag får lagom fall och volym i håret och kan gå utanför dörren utan att skämmas. Ibland vill jag platta till luggen/håret närmast ansiktet lite (med min ovärderliga ghd eclipse) men om jag borstar över kalufsen åt ett håll är det lugnt. Uppsatt hår, fläta eller tofsar, är ett annat alternativ. Jag gör oftast vanliga flätor (en eller två) men det händer även att jag gör fiskbensflätor och fyrflätor. Inbakade och utbakade flätor är något jag önskar att jag kunde göra på mig själv men det är totalt omöjligt; ser ni mig med någon av dem vet ni att någon annan varit inblandad! Anledningen till att jag flätar håret emellanåt är dels för att jag tycker det kan vara snyggt, men också för att det blir vågigt och fint efteråt om jag låter flätan sitta i tillräckligt länge. För bästa möjliga utfall ska jag sova med flätan och det är viktigt att den är torr.

Hästsvans är något jag sällan har men faktum är att jag börjat mer med det på sistone tack vare Invisibobble som är en ny typ av tofs! De är jättefina att ha i håret och sliter uppenbarligen inte lika mycket på hårstråna som vanliga tofsar. Än så länge är jag stolt ägare av två modeller, tre små genomskinliga och tre större genomskinliga, men jag kommer garanterat köpa fler! Endast fantasin sätter gränser för hur du kan nyttja dessa i olika storlekar och färger. Tänk på att Invisibobble är ett lagligen skyddat namn och att det således är just deras produkter jag tipsar om. Jag förespråkar kvalité och det får man helt klart för under hundralappen i det här fallet.

Tangle Teezer är ett annat varumärke som jag är helt såld på. Håret blir konstigt nog mindre “frissigt” och väldigt mjukt. Det ligger en i varje väska (inte riktigt men nästan) här hemma eftersom jag tycker att jag behöver borsta håret flera gånger per dag. Den är perfekt att bära med sig! Jag åker inte hemifrån utan en Tangle Teezer, så är det bara. Återigen, jag gillar det specifika företagets vara/varor då jag uppskattar verksamheter med en nisch, d.v.s. att de har sitt eget specialområde och ser till att bli bäst på det, och bara (huvudsakligen) det. Design, funktion, material o.s.v. värdesätter jag högt.

Jag nämnde min plattång som hastigast högre upp. Den förtjänar mer uppmärksamhet. År 2014 införskaffades denna i England och den fungerar lika bra fortfarande trots att den använts, om inte dagligen, åtminstone flera gånger per vecka sedan dess. Den sliter inte alls lika mycket på håret som billigare valmöjligheter kan göra, det känns snarare tvärtom, som om den är bra för håret! Det vågar jag däremot inte bekräfta att den är men den är i alla fall inte värdelös, långt ifrån. Ghd eclipse, helt klart en av mina bästa investeringar i hårväg. Den är både effektiv och snabb. Mitt enda problem är väl egentligen att den har en brittisk kontakt men det har jag löst med en adapter! Naturligtvis går det att få tag på ghd även i Sverige men jag råkade vara i London när jag ville ha en. Jag använder den inte på något speciellt sätt mer än att jag drar med hårborsten först, framför plattången. Sedan kan jag också säga att den är smidig att göra lockar med. Min favoritfrisyr är tveklöst lockigt men jag har inte tekniken med plattång och mina lockar görs sedan i början av detta året med en ghd curve creative curl wand istället. Det tar lite tid att gå igenom allt mitt hår och jag kan tycka att det är lite svårt att komma åt ordentligt men i övrigt, ännu en ghd i världsklass. Så. Läckra. Lockar. Huruvida de håller eller inte är lite från dag till dag eftersom jag inte använder hårspray och då beror det på om jag är mycket inne eller ute, och om jag låter håret svalna innan jag går ut (det har stor betydelse). Väder och vind är en annan faktor. Det händer att jag använder hårspray men det är ytterst sällan då jag föredrar naturligt hår med så få “grejer” i som möjligt, det ska inte kännas klistrigt eller strävt… Om/när jag väl använder det är det med största sannolikhet för att lugna småhår som far och flyger åt alla håll och kanter, då sprayar jag lite på en hårborste (en gammal Kent) och borstar sedan.

Två ghd nämnda, två kvar! En hårfön och en kam – de bästa av sitt slag. Hårfönen, ghd aura, använder jag inte alltför ofta men den är bra att ha; håret blir fylligare och den ger extra volym. Jag brukar föna både underifrån och överifrån för bästa resultat, men mest underifrån för volymens skull, inte för att jag egentligen behöver mer volym än vad jag har naturligt, men ibland, ändå… Innan jag lockar eller plattar håret efter jag fönat låter jag det svalna, antingen med kall luft i fönen eller så väntar jag en stund bara, annars blir det inte bra. När temperaturen är normal igen använder jag min kam, ghd Tail Comb, och gör en (vanligtvis) rak mittbena och den är idealisk för det jobbet! Sedan är jag “good to go” med vad jag än tänker hitta på med håret.

Nu har jag nog skrivit ett lika långt inlägg om mitt hår som mitt hår faktiskt är långt – om inte längre! Avslutningsvis vill jag bara påpeka att alla har olika hårtyper och det är inte säkert att en sak som fungerar för mig fungerar för någon annan, men kanske kan det vara värt att prova!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *