Deciding what not to do is as important as deciding what to do

Hej, sitter i huset, i källaren, på rummet och skriver på en vetenskaplig rapport om Ingvar Kamprad och Steve Jobs, samt mitt gymnasiearbete som numera behandlar ledarskap. Ett mycket intressant ämnesområde det där med entreprenörskap, om ni frågar mig. Det är svårt att inte bli inspirerad när man läser om dessa personligheter och vad de lyckats åstadkomma. En vacker dag ska jag också klä mig i svart polotröja inför lansering av en ny produkt och därtill leda ett företag till succé. Något i den stilen i alla fall! Hur som helst, mitt i all research, kom jag över en text som jag bara inte kunde låta bli att dela med mig av…
Most executives, professionals, and entrepreneurs put a huge amount of time into their jobs. In a crisis it may be necessary to burn the midnight oil, but the ambitious have a tendency to stay late every night. This tendency arises from the implicit assumption that more hours equal more value added. That is too simplistic. Your success should be measured by the results you produce, not the number of hours you log.” – Robert C. Pozen
Jag tycker helt enkelt att det här stämmer oerhört bra. Jag är en person som har väldigt lätt för att lära mig och jag behöver sällan sitta på lektioner och lyssna på samma saker om och om igen för att få in informationen i skallen… Jag behöver heller inte läsa på alltför mycket för att få alla rätt på ett forntida glosförhör, till exempel. Dessvärre är det här inget skolan tar hänsyn till. Närvarar du inte på alla lektioner, trots att prov och inlämningar är näst intill felfria, kan du inte få det betyg du egentligen är värd. Jag är en ambitiös tjej, men jag behöver inte sitta dagligen och läsa för att uppnå goda resultat. Jag antar att jag har tur i det fallet, men om jag ändå inte kan/får dra nytta av min förmåga, vad tjänar det då för syfte? Jag är egentligen ganska dålig på att studera. Det kan gå flera dagar innan jag tar mig i kragen och gör något, men sån är jag. Det är min pluggtaktik. För att jag ska fungera som människa måste jag med jämna mellanrum distansera mig från måsten. Den här metoden bidrar till att när jag väl tar mig tiden och faktiskt sätter mig och gör vad jag ska, blir jag mer tidseffektiv och det blir underhållande på ett helt annat sätt. Att disponera sin tid på ett klokt vis är nödvändigt i dagens alltmer hektiska samhälle. Sedan är jag av en karaktär som arbetar som bäst under tidspress och även om det innebär att sitta kvällen innan en inlämning, är det alltså det som fungerar för mig och därför ser jag inte varför jag skulle behöva göra på något annat sätt.

2 Comments

  1. Dag Persson February 7

    Med stor respekt för dina medvetna reflektioner över studieteknik och skolan vill jag understryka vikten av att utveckla fler förmågor. Inte bara skolan utan samhället kräver det av oss. Jag säger inte att det är lätt och människor är olika och är mer bra på vissa saker än på andra. Ska du ha riktig (riklig) nytta av det du har bör du ta retoriken på allvar, och vänja dig med att arbeta i grupp. Du behövs inte bara för dig själv utan också för den värld du ska fungera i. Använd det du redan har för att ta detta på allvar och “fega” inte för att ta hjälp. Till sist: dina fiender är dina vänner. Hörs – Dharma

  2. Julia February 11

    Det har du förstås helt och hållet rätt i, Dag! Jag kan ju arbeta i grupp om det är nödvändigt, men saken är den att jag inte tycker om att vara beroende av andra människor och därför undviker jag det.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *